SHOP

INFORMATION

Køb CO2

Danskerne er nordiske mestre i at forbruge danskvand i plastikflasker

SodaStream, pressemeddelelse, marts 2023:

Danskerne er nordiske mestre i at forbruge danskvand i plastikflasker

I anledning af FNs World Water Day den 22. marts er der landet en dugfrisk undersøgelse* gennemført af Kantar Public på vegne af SodaStream. Undersøgelsen viser, at knap en fjerdedel af danskerne (24 %) ugentligt køber danskvand i plastikflasker. Det samme gør sig gældende for kun 7 % af nordmændene. Både i Norge, Sverige og Finland laver man i langt højere grad selv danskvand derhjemme, sammenlignet med Danmark.

I Danmark har vi generelt et stort fokus på bæredygtighed, klima og miljø. Men når det kommer til køb og forbrug af plastikflasker med danskvand, så tynger dette tilsyneladende ikke vores samvittighed.

SodaStreams undersøgelse af danskernes danskvandsvaner viser nemlig, at hele 83 % af danskerne svarer, at de ikke får dårlig samvittighed pga. klimapåvirkningerne fra at købe danskvand i plastikflasker. Det er flere end de adspurgte i vores nabolande Sverige, Finland og Norge. Kun 14 % af danskerne svarer, at de kan få dårlig samvittighed, når de køber plastikflasker med danskvand. Til sammenligning er dette tal 32 % i Sverige.

”Der er ingen tvivl om, at danskerne er vilde med danskvand, men vores undersøgelse vidner også om, at danskernes køb og forbrug af danskvand på plastikflaske i høj grad er drevet af faste vaner, som måske overskygger den generelle bevidsthed om plastikflaskers belastning af miljøet også ved selve produktionen af dem,” siger Mats Ajpe, nordisk marketingchef for Sodastream.

Hvad angår den generelle bevidsthed hos danskerne om plastikflaskers belastning af miljøet, henviser Mats Ajpe til det resultat i undersøgelsen, hvor næsten en femtedel (19 %) af danskerne kan overveje købet af danskvand en ekstra gang, når de tænker over, at produktionen af en plastikflaske i sig selv kræver store mængder vand.

Rent vand i hanen og kulsyre ved hånden – danskerne kunne nemt leve mere bæredygtigt

Den hyppigste årsag til at danskerne køber danskvand på plastikflaske er, at de ikke har mulighed for at lave det selv derhjemme. Det svarer hele 32 %, og det står i skarp kontrast til vores nordiske broderfolk, hvor kun 11 % i Sverige, 13 % i Finland og 9 % i Norge giver samme svar.

Helt generelt giver undersøgelsen et billede af, at der er noget at hente for danskerne ift. at leve en mere bæredygtig tilværelse, hvor hele 76 % svarer, at de gerne vil gøre mere for at opnå en mere miljøvenlig og bæredygtig livsstil. Til dét tilføjer Mats Ajpe:

”I Danmark er der heldigvis rent drikkevand i hanerne. Så vi ser selvfølgelig det at rykke danskvandsproduktionen hjem i sit eget køkken vha. en danskvandsmaskine som et helt oplagt sted for danskerne at sætte ind, når det gælder om at skrue op for egen bæredygtighed. Noget, der både vil spare tid, penge, plastik – og vand.”

SodaStream er fra januar 2023 skiftet til 100 % genbrugsplastflasker (pant) i sine drikkekoncentrater og fra PVC til CPET-plast i produktionen af flaskehylstre. SodaStreams vandflasker er desuden BPA- og BPS-fri. Med nye karboniseringsanordninger kan vand også karboniseres i glasflasker. Målet for SodaStream er Inden 2025 at fjerne 78 milliarder engangsplastikflasker fra planeten.

Resultater fra Kantar Publics undersøgelse:

26 % af danskerne kan overveje ikke at købet danskvand på flaske pga. deres belastning af miljøet
19 % af danskerne er bekymret for potentielle skadelige kemikalier i vand fra plastikflasker
20 % af danskerne mener, at intet kan få dem til at genoverveje købet af danskvand i plastikflasker
10 % af danskerne smider nogle gange plastikflasker i skraldespanden og afleverer ikke til pant
5 % af danskerne svarer, at de ikke går op i at leve et bæredygtigt liv

Om undersøgelsen

*Undersøgelsen er gennemført af Kantar Public på vegne af SodaStream. Den er baseret på 4.074 interviews med svenske, norske, finske og danske respondenter. Dataindsamlingen blev gennemført i tilfældigt rekrutterede paneler i alle fire nordiske lande i perioden 30. januar - 14. februar 2023.

Kontakt for yderligere info

Petra Strandberg, Nordic Brand Manager, SodaStream Nordics, tel.: +46 76 547 0505, petra.strandberg@sodastream.se

For mere billedmateriale og for Sodastream danskvandsmaskiner til test, Anita Østergaard Sørensen, tel.: +45 27 58 94 46, anita@relationspeople.dk

Om Sodastream

SodaStream, der er et datterselskab af PepsiCo, er verdens førende mærke inden for danskvand. SodaStream opererer i mere end 47 lande over hele verden og giver forbrugerne mulighed for at skabe perfekte, personlige, danskvandsoplevelser med et enkelt tryk på en knap. Ved at give brugerne mulighed for at træffe bedre valg for dem selv og for planeten revolutionerer SodaStream drikkevareindustrien og ændrer den måde, verden drikker på. Hvis du vil vide mere om SodaStream, kan du besøge sodastream.dk og følge SodaStream på Facebook, Instagram og YouTube.